Απωθητικά κουνουπιών με φυσικό τρόπο!

φυσικα εντομοαπωθητικα

Αποτελούν τα πιο ενοχλητικά έντομα του καλοκαιριού, μαζί με τις μύγες. Ο λόγος φυσικά είναι για τα κουνούπια, τα οποία είναι υπεύθυνα τόσο για τα σημάδια που μας αφήνουν, όσο και για τον ενοχλητικό θόρυβο που προκαλούν κατά την διάρκεια του ύπνου. Εκτός από τα τσιμπήματα και τις φουσκάλες, όλοι έχουν ξυπνήσει κατά την διάρκεια του ύπνου τους κάποια στιγμή, από το πέταγμα ενός κουνουπιού που τους γυροφέρνει.

Σίγουρα κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε ακούσει αρκετούς να λένε ότι τα κουνούπια τους προτιμούν και τσιμπάνε μόνο αυτούς όταν βρίσκονται με άλλο κόσμο μαζί. Το συγκεκριμένο γεγονός ισχύει και επιβεβαιώνεται, διότι τα κουνούπια είναι από τα έντομα με την πιο δυνατή όσφρηση. Επιλέγουν το θήραμά τους ανάλογα με τον ιδρώτα του, απ’ όπου μπορούν να καταλάβουν και την ποιότητα του αίματος που έχει. Το πόσο ελκυστική δηλαδή θα είναι η γεύση του για τα ίδια.

Ωστόσο εκτός από τις ταμπλέτες και τα εντομοαπωθητικά του εμπορίου που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να απομακρύνουμε τα κουνούπια και με άλλους εναλλακτικούς και φυσικούς τρόπους. Πολλά από τα εντομοαπωθητικά περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες μακροπρόθεσμα γίνονται βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε έχουμε έναν λόγο παραπάνω να εφαρμόσουμε τις φυσικές μεθόδους για την απομάκρυνσή τους.

Επειδή τα κουνούπια έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, καθοδηγούνται και από αυτήν. Γι’ αυτόν τον λόγο τα περισσότερα εντομοαπωθητικά έχουν σαν βάση, οσμές τις οποίες τα κουνούπια τις αντιπαθούν και στη συνέχεια απομακρύνονται. Για τον ίδιο λόγο και οι φυσικοί τρόποι χρησιμοποιούν φυσικές οσμές που επιφέρουν το ανάλογο αποτέλεσμα.

Λεβάντα: Η λεβάντα αποτελεί μια από τις κυριότερες οσμές, την οποία τα κουνούπια αντιπαθούν ιδιαιτέρως. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λεβάντας αραιωμένο σε νερό και ψεκάστε το μπροστά από τα παράθυρα και τις πόρτες του δωματίου σας και τα κουνούπια δεν πρόκειται να εισέλθουν σε αυτό.

Μείγμα από αιθέρια έλαια: Εκτός από την λεβάντα, τα κουνούπια σιχαίνονται και άλλες οσμές που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε από αιθέρια έλαια. Η citronella, ο ευκάλυπτος και το λεμονόχορτο αποτελούν αιθέρια έλαια που μπορούμε εύκολα να βρούμε στο εμπόριο. Αναμιγνύουμε σε μικρές και ίσες ποσότητες τα τρία συγκεκριμένα έλαια, στη συνέχεια τα αραιώνουμε με νερό και τα αλείφουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας, χρησιμοποιώντας  το σαν εντομοαπωθητικό του εμπορίου. Οι συγκεκριμένες οσμές αποτελούν εχθρό των κουνουπιών.

Χρησιμοποίηση φυτών: Οι απωθητικές οσμές για τα κουνούπια, εκτός από τα αιθέρια έλαια, μπορούν να παραχθούν και από διάφορα φυτά ή βότανα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, ή σε κάποια γλάστρα, τοποθετόντας την κοντά σε παράθυρο. Το δενδρολίβανο, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το λεμονόχορτο, το σκόδο, ο ευκάλυπτος και η λεβάντα, μας παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία φυτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπου μπορούμε εύκολα να τα φυτέψουμε και να απομακρύνουμε τα κουνούπια όχι μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά ακόμη και από εξωτερικούς χώρους. Όσα περισσότερα φυτά τοποθετήσουμε, τόσο πιο αηδιαστικό “κοκτέιλ” οσμών θα έχουμε για αυτά.

Λεμόνι: Η ευχάριστη μυρωδιά που προσφέρει το λεμόνι σε εμάς, λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα για τα κουνούπια. Αφήστε σε μια κούπα μέσα στο δωμάτιο μερικές φέτες λεμονιού και αυτό είναι ικανό να τα απομακρύνει από τον χώρο, αφού την συγκεκριμένη μυρωδιά την απεχθάνονται.

Ανεμιστήρες: Μπορεί να μην αποτελεί από τους πιο φυσικούς τρόπους απώθησης σε σύγκριση με όλα τα παραπάνω, ωστόσο είναι πολύ αποτελεσματικός. Οι ανεμιστήρες δωματίου λειτουργούν αποτρεπτικά για τα κουνούπια. Επηρεάζουν την κινητικότητά τους και ειδικά οι ανεμιστήρες οροφής, κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά. Το ίδιο αποτελεσματικά είναι και τα κλιματιστικά, αφού στα κουνούπια δεν αρέσει καθόλου η πτώση της θερμοκρασίας.

Αποφυγή τροφών πλούσιων σε κάλιο: Έχει αποδειχθεί ότι όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο, το γαλακτικό οξύ που παράγουν στον οργανισμό μας, ελκύει τα κουνούπια. Οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιες τροφές πριν ξαπλώσουμε, όπως η μπανάνα.

Τσιμπήματα και φαγoύρες: Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει κουνούπι και μας προκαλέσει έντονη φαγούρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους φυσικούς τρόπους ανακούφισης τοπικά στα σημεία. Χρησιμοποιήστε ισομερώς νερό ή ξύδι και μαγειρική σόδα και τοποθετήστε το στην περιοχή που έχετε το τσίμπημα. Επίσης το ίδιο μπορείτε να κάνετε με μια σκελίδα σκόρδου και χυμού λεμονιού ή αλόη.

image credit: el.wikipedia.org, pinkoclockblog.com, indiantradebird.com, ecozhndotcom.wordpress.com, tree-h0use.blogspot.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ