Πως να κρατήσετε δροσερό το σπίτι στην διάρκεια ενός κασωνα

δροσερο σπιτι καυσωνας

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας οι καύσωνες γίνονται ολοένα και πιο συχνοί τους καλοκαιρινούς μήνες, με μεγάλη διάρκεια και με θερμοκρασίες που εκτοξεύουν τον υδράργυρο στα ύψη. Οι επιπτώσεις είναι η υπερβολική ταλαιπωρία για τους πολίτες και την καθημερινότητά τους, αλλά και ο κίνδυνος επεισοδίων αφυδάτωσης και θερμοπληξίας. Το lagoniko.gr σας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε κατά την περίοδο του καύσωνα να κρατήσετε το σπίτι σας όσο γίνεται πιο δροσερό.

  • απωλειες κλιματιστικουΕλαχιστοποιήστε τις απώλειες: Σε περίπτωση χρησιμοποίησης κλιματιστικού, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες του ψυχρού αέρα προς διπλανά δωμάτια, από ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

 

  • φυτα βερανταςΧρησιμοποίηση φυτών: Τα φυτά πολλές φορές μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, κατά την περίοδο ενός καύσωνα. Η ύπαρξη φυτών στην βεράντα, ή στο μπαλκόνι μπορεί να κρατήσει ένα μέρος της ζέστης. Φυσικά σε εξωτερικούς χώρους θεωρείται αυτονόητο, ότι η ύπαρξη αναρριχητικών και διαφόρων άλλων φυτών, δημιουργεί σκιερό μέρος.

 

  • νερο και ανεμιστηραςΣυνδυασμός νερού και ανεμιστήρα: Ένα από τα πιο γνωστά κόλπα που χρησιμοποιούνται για να δροσιστεί ο χώρος ακόμη περισσότερο. Τοποθετούμε πάγο ή παγωμένο νερό μπροστά στον ανεμιστήρα και ο αέρας διαχέεται στον χώρο παγωμένος. Μπορεί να ακούγεται λίγο κοινότυπο σαν κόλπο, αλλά σε περιόδους καύσωνα κάτι τέτοιο είναι ικανό να κάνει μεγάλη διαφορά σε ένα δωμάτιο.

 

  • αερισμος-σπιτιουΣωστός αερισμός του σπιτιού: Αερίστε το σπίτι σας, όσο γίνεται περισσότερο τις πρωϊνές ή βραδυνές ώρες. Σε καμία περίπτωση μην ανοίξετε τα παράθυρα για να το αερίσετε τις μεσημεριανές ώρες του καύσωνα. Η ποιότητα του αέρα παίζει πρωταρχικό ρόλο.

 

  • ηλεκτρικο σιδεροΑποφύγετε τις ηλεκτρικές συσκευές: Η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών κατά την διάρκεια ενός καύσωνα επιβαρύνει πάρα πολύ την θερμοκρασία εντός του σπιτιού. Ηλεκτρικές συσκευές όπως το σίδερο και η κουζίνα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται τις νυχτερινές ώρες. Επίσης μεγάλη επιβάρυνση προκαλούν και οι ηλεκτρικές λάμπες.

 

  • συντηρηση κλιματιστικουΣυντήρηση κλιματιστικού: Το κλιματιστικό αποτελεί πλέον έναν από τους πιο πολύτιμους σύμμαχους, τόσο κατά την περίοδο ενός καύσωνα, όσο και για την διάρκεια του καλοκαιριού γενικότερα. Η σωστή συντήρησή του μας διασφαλίζει την καλή λειτουργία του και την ποιότητα του αέρα που θα έχει ο χώρος ενώ η συσκευή δεν ζορίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το κλιματιστικό τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητο, πρέπει μια φορά τον χρόνο να ελέγχεται και να ανανεώνεται το φρέον του, αλλά και τα φίλτρα του αέρα.

 

  • τεντεςΧρησιμοποίηση τεντών: Η τέντα μπορεί να δημιουργήσει έναν εξωτερικό σκιερό χώρο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού μπορεί να ελαττώσει την θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε να μαζεύετε τις τέντες τις νυχτερινές ώρες και όταν ο ήλιος δεν βρίσκεται προς την συγκεκριμένη μεριά του σπιτιού.

 

  • ποτισμα αυληςΠότισμα μπακλονιού και βεράντας: Ένα ακόμη πολύ γνωστό κόλπο που χρησιμοποιούμε ευρέως όλοι μας, αφού το νερό είναι ικανό να ελαττώσει ελάχιστα την θερμοκρασία του χώρου απ’ όπου θα εισέλθει ο αέρας. Το πότισμα πρέπει να γίνεται πάντα τις απογευματινές ή νυχτερινές ώρες.

 

  • ανεμιστηρεςΧρησιμοποιήστε ανεμιστήρες: Η χρησιμοποίηση των ανεμιστήρων μπορεί να αποδειχθεί πολύ ανακουφιστική κατά την διάρκεια ενός καύσωνα. Οι ανεμιστήρες μπορούν να ελαττώσουν την θερμοκρασία έως 3 βαθμούς στον χώρο. Ειδικά ο συνδυασμός τους με κλιματιστικό ή σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα τις νυχτερινές ώρες, διαχέει τον αέρα καλύτερα και ρίχνει την θερμοκρασία ακόμα περισσότερο.

 

  • κουρτινεςΚλείστε τις κουρτίνες: Δημιουργήστε σκιερό μέρος στο δωμάτιο, τραβώντας τις κουρτίνες και κατεβάζοντας τις γρίλιες, έτσι ώστε το φως του ήλιου να μην διαπερνάει μέσα στο δωμάτιο.

 

Βέβαια εκτός από όλες τις παραπάνω συμβουλές για να κρατήσουμε το σπίτι μας όσο γίνεται πιο δροσερό, το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε το ίδιο μας το σώμα σε κανονικές θερμοκρασίες, χωρίς να το ταλαιπωρήσουμε. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τις συμβουλές που αναρτώνται από τις αρμόδιες αρχές σε ανάλογες περιόδους και το καταφέρνουμε πίνοντας πολλά υγρά, φορώντας ελαφρά ρούχα και όχι στενά και κολλητά, ελαττώνουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και προσέχουμε να αποφεύγουμε τον ήλιο. Παράλληλα, πρέπει να φροντίζουμε όταν μετακινούμαστε, να βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς ή κλιματιζόμενους.

image credit: luxaflex.co.nz, loveyourlandscape.org, pinterest.com, imgur.com, miamidadeair.com, quora.com, hightechlabtz.wordpress.com, express.co.uk, justoquesada.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ