Ο Κορινθιακός κόλπος εκπέμπει SOS: Επιδρομή από χιλιάδες μέδουσες στις ακτές

κορινθιακος-μεδουσες

Με ένα πρωτοφανές φαινόμενο ήρθαν αντιμέτωποι οι φετινοί λουόμενοι του Κορινθιακού κόλπου, αφού σε πολλές ακτές έκαναν την εμφάνισή τους χιλιάδες μέδουσες, προκαλώντας και τα ανάλογα σημάδια πάνω τους. Η παραλία της Καλογριάς που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Αχαΐας, η οποία δέχθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα επιδρομής των μεδουσών, ενώ τις τελευταίες μέρες οι εμφανίσεις εξαπλώθηκαν και στις παραλίες του Ρίου, του Καστελόκαμπου και της Πλαζ.

medouses ston korinthiako

Το συγκεκριμένο γεγονός καθιστά αδύνατη την επίσκεψη των επισκεπτών στις συγκεκριμένες παραλίες με σκοπό να δροσιστούν και δημιουργεί την παράδοξη εικόνα στα μέσα του καλοκαιριού, ερημωμένων παραλιών. Παράλληλα, εντελώς αντίθετη εικόνα δημιουργείται σε όσα τοπικά ξενοδοχεία ή καλοκαιρινές καφετέριες διαθέτουν πισίνα, αφού καθημερινά γίνεται κοσμοσυρροή από τους λουόμενους και η εύρεση ξαπλώστρας συνήθως γίνεται κατόπιν κρατήσεως! Οι εναπομείναντες λουόμενοι που επιλέγουν την επίσκεψη στις παραλίες, αντί για κολύμπι παρατηρούν το νερό γύρω τους, έτσι ώστε να μην έχουν κάποια δυσάρεστη συνάντηση. Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που έγιναν γνωστές, με τους λουόμενους να προσπαθούν να βγάλουν τις μέδουσες στην ακτή με όποιο μέσο διαθέτουν.

medouses-stis-aktes

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί το τεράστιο πλήγμα που δημιουργείται τόσο σε τουριστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο στην τοπική αγορά από το φαινόμενο αυτό και ο προβληματισμός που προκαλεί συζητήθηκε μέχρι και στην ολομέλεια της Βουλής, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα μια λύση για την καταπολέμησή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπάρχων πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες και η λύση του πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, αφού τα αίτια που το προκάλεσαν, είναι πολλών χρόνων.

medousa

Καταστροφή θαλάσσιου οικοσυστήματος

Ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί ένα πολύ όμορφο οικοσύστημα, που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από πολλά οικολογικά προβλήματα, τα οποία καμιά τοπική αρχή δεν τα αντιμετώπισε σοβαρά. Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι πελαγίσιες και συνήθως έχουν την γενέτειρά τους στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Κατατάσσονται στην κατηγορία των θαλάσσιων ασπόνδυλων και είναι πλαγκτονικοί οργανισμοί, οι οποίοι δρουν σε κοπάδια. Φυσικοί θηρευτές τους αποτελούν τα ψάρια και κάπου εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πρώτη αιτία του φαινομένου. Ο Κορινθιακός κόλπος τα τελευταία χρόνια δέχεται συνεχώς μια ανελέητη υπεραλίευση του θαλάσσιου πλούτου του και ο αριθμός των ψαριών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι μέδουσες εφόσον δεν έχουν θηρευτές, να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και ταξιδεύουν ανενόχλητες από το πέλαγος προς τις ακτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξόντωση πολλών ειδών ψαριών, όπως τα μαξινάρια και οι μπάφες, τα οποία αποτελούν τους μεγάλους κέφαλους που γνωρίζουμε.

Τοξικά Υλικά

Ο δεύτερος λόγος που προκάλεσε την επίσκεψη των χιλιάδων μεδουσών στις ακτές, είναι τα τοξικά υλικά που διαχέονται εδώ και χρόνια στις θάλασσες του Κορινθιακού Κόλπου. Το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου που βρίσκεται στην περιοχή, άφηνε να διαχέονται ανεξέλεγκτα όλα τα λύματα στην θάλασσα, με αποτέλεσμα την δημιουργία της κόκκινης λάσπης στους βυθούς, η οποία δημιουργούσε ένα νεκρό περιβάλλον για όλους του θαλάσσιους οργανισμούς, πλην των μεδουσών, το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής της.

Θερμά Νερά

Τέλος εκτός από όλα τα παραπάνω, οι ειδικοί εντοπίζουν το πρόβλημα και σε ένα ακόμη αίτιο που επιβαρύνει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το οικολογικό σύστημα της περιοχής, αφού χιλιάδες τόνοι από θερμό νερό που χυνόταν στη θάλασσα, αύξησε σημαντικά την θερμοκρασία των νερών της περιοχής, δημιουργώντας συνθήκες τροπικού κλίματος, που είναι ό,τι καλύτερο για την διαβίωση των μεδουσών.

image credit: drt915.gr, youtube.com, iefimerida.gr, protothema.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ