Πως να κάνετε σωστή χρήση εικόνων σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο

diataksi-eikonon-se istoselida-diadiktio

Μπορεί η εισαγωγή εικόνων σε μια ιστοσελίδα να την καθιστά πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα διευκολύνοντας παράλληλα τη λήψη των διαφόρων πληροφοριακών μηνυμάτων αλλά η χρήση του σε συνδυασμό με το κείμενο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να υπάρχει κάποια ισορροπία και να μην επισκιάζει το ένα το άλλο αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται ισχυροποιώντας και κάνοντας ακόμη πιο εύκολη τη μετάδοση των διαφόρων πληροφοριών.

Αν και οι εικόνες τις περισσότερες φορές από μόνες τους σημαίνουν κυριολεκτικά περισσότερα από όσα θα μπορούσε κανείς να περιγράψει με πολλές σελίδες κειμένου, παρ ΄όλα αυτά χρειάζονται κάποια επεξήγηση, η οποία συντελεί στο ευκολότερο και ταχύτερο κατατοπισμό των χρηστών ενώ παράλληλα αυξάνει και το επίπεδο διδακτικότητας της σελίδας. Πιο συγκεκριμένα :

  • Πάντοτε να επιλέγετε φωτογραφίες σχετικές με το κείμενο που περιλαμβάνετε.
  • Εάν χρησιμοποιείτε περισσότερες από μια φωτογραφίες, τότε, μια από αυτές θα αναλάβει τον κύριο πληροφοριακό ρόλο (παρόμοια λειτουργία με τα logo)
  • Μην διατάσετε τις φωτογραφίες στη σελίδα χωρίς λογική σειρά και τάξη.
  • Μην εισάγετε υπερβολικό αριθμό φωτογραφιών, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
  • Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή χρήση του φόντου που θα πλαισιώνει την κάθε φωτογραφία, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση των φωτογραφιών στο κέντρο της σελίδας, διότι διακόπτεται η ροή του κειμένου, με αποτέλεσμα να κουράζεται το μάτι του χρήστη.
  • Οι εικόνες πρέπει να έχουν συμπληρωματικό ρόλο προς το κείμενο και όχι να αποσπούν την προσοχή από αυτό.
  • Μη χρησιμοποιείται εικόνες μεγαλύτερες σε διαστάσεις από 3 Χ 5 εκ. 

Το κείμενο πρέπει να μπορεί να σταθεί νοηματικά και από μόνο του χωρίς την ύπαρξη εικόνων. Η στήριξη του νοήματος του κειμένου αποκλειστικά στις εικόνες μπορεί να το αποδυναμώσει, καθιστώντας το ασαφές από άποψη νοηματικής πληρότητας, ώστε αν ειδωθεί χωρίς τις εικόνες θα οδηγήσει σε σύγχυση τους χρήστες αποπροσανατολίζοντάς τους.

image credit: webstyleguide.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ