Πως να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο

anonymia-online

Αν νομίζετε πως είστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο και πως η ιδιωτικότητά σας δεν κινδυνεύει, μάλλον πρέπει να εξετάσετε το ζήτημα πιο λεπτομερώς γιατί η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων σας δεν αποκρύπτει και την ταυτότητά σας.   

Η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων σας από μόνη της δεν είναι αρκετή να προστατέψει την ταυτότητα σας στο διαδίκτυο, καθώς κρύβει μόνο το περιεχόμενο του μηνύματος. Αν όμως επιθυμείτε να είστε πραγματικά ανώνυμοι, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ορισμένα εργαλεία που σας βοηθούν να σταματήστε τυχόν υποκλοπές στο διαδίκτυο.

Παρόλο που δεν είναι το μοναδικό μέσο για την επίτευξη ανωνυμίας στο διαδίκτυο, το λογισμικό γνωστό ως Tor έχει γίνει η πιο αποδεκτή και φιλική μέθοδος προς τους προγραμματιστές για την ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι είναι πιο αργό από τη συνηθισμένη σύνδεση Internet.

Αλλά ας δούμε λοιπόν ποια άλλα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας στο διαδίκτυο.

Περιήγηση στο διαδίκτυο

Ο Tor είναι μια δυνατή και αξιόπιστη εφαρμογή που καταφέρει να προσφέρει ανωνυμία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και να προστατεύει το ηλεκτρονικό απόρρητο των χρηστών. H μεταφορά και ανταλλαγή κρυπτογραφημένων δεδομένων σε τυχαίες διαδρομές που γίνεται μέσω του δικτύου Tor, εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ανωνυμία και προστασία, αφού κανένας υπολογιστής δεν γνωρίζει ολόκληρες τις διαδρομές που ακολουθούνται.

Email

Ο πιο απλός τρόπος για να κάνετε χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ανώνυμα, είναι με την υπηρεσία ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου του Tor Browser.  Φυσικά, αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Gmail, Outlook και Yahoo) χωρίς να αποκαλύπτονται οι προσωπικές σας πληροφορίες, πράγμα που είναι λιγάκι δύσκολο, δεδομένου  ότι οι περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητάνε να δώσετε έναν αριθμό τηλεφώνου.   

Κινητά τηλέφωνα

Τα διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για κινητά τηλέφωνα  και tablets, δεν έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο αλλά βελτιώνονται γρήγορα. Για παράδειγμα Το Guardian Project δημιούργησε μια εφαρμογή που ονομάζεται Orbot, που τρέχει το Tor σε λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον, ο φυλλομετρητής,  το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η υπηρεσία αποστολής άμεσων μηνυμάτων (IM) μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Orbot ως διακομιστή μεσολάβησης (proxy server).

Για χρήστες iphone δεν υπάρχει ακόμη τίποτα παρόμοιο με αυτές για Andoid, εκτός από μία εφαρμογή που ονομάζεται Onion Browser στο κατάστημα της Αpple, η οποία προσφέρει ανώνυμη πρόσβαση στο διαδίκτυο από iPhones και iPads. 

Protonmail – Το ProtonMail είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον κόσμο, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του CERN και του MIT.

Openmailbox.org –  Το Openmailbox προσφέρει δωρεάν κρυπρογραφημμένη διεὐθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομίου και υπηρεσία φιλοξενίας.

Guerrillamail.com – Το Guerrilla Mail είναι μια δωρεάν υπηρεσία δημιουργίας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφόρησε το 2006. Προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να απαιτείται εγγραφή από τη μεριά των χρηστών. Ο κάθε χρήστης συνδέεται αυτόματα και του δίνεται μια τυχαία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε επίσκεψη ή μπορεί να ορίσει ο ίδιος μία. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο διατηρείται για μία ώρα πριν διαγραφεί.

Ανταλλαγή  άμεσων μηνυμάτων

Adium και Pidgin, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγἠς άμεσων μηνυμάτων για Mac και Windows που υποστηρίζουν και το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης OTR αλλά και το πρωτόκολλο Tor. Επίσης το Project Tor έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα IM πιο ασφαλές και ανώνυμο που ονομάζεται Instant Bird.

Μεταφορά μεγάλων αρχείων 

Το Google Drive και το Dropbox δεν υπόσχονται πολλά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Έτσι αν επιθυμείτε να στείλετε μεγάλα αρχεία, μπορείτε να κάνετε χρήση του Onionshare. Το Onionshare είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να στείλει απευθείας μεγάλα αρχεία μέσω του Tor. Όταν το χρησιμοποιείτε για να μοιραστείτε ένα αρχείο, η εφαρμογή δημιουργεί κάτι σαν μία προσωρινή, ανώνυμη ιστοσελίδα που φιλοξενείται στον υπολογιστή σας, γνώστη ως Tor Hidden Service.

image credit: disruptiveviews.com